flat design is de standaard
 

Nog niet zo lang geleden was vooral skeuomorphic design dé trend bij het ontwerpen van een websiteEen website is een verzameling van webpagina's die allemaal onderling met elkaar verbonden zijn. Schaduwen, drukke patronen en achtergronden, 3d-effecten,... alles werd aangewend om het geheel een realistisch gevoel te geven.

De laatste jaren is deze trend echter enorm afgebrokkeld. Al het voorgaande lijkt passé en wordt als oubollig gezien. Flat design is dé nieuwe standaard.

 

De opgang van flat design

Het begon allemaal toen Microsoft in 2010 als eerste voor flat design koos. Het besturingssysteem van hun Windows Phone 7 was via deze stijl ontwikkeld. Op dat moment leek er nog niet direct een trend in de maak. Er was vooral veel kritiek omdat Microsoft té snel wilde gaan.

In 2013 sprong echter ook Apple op de kar. Met de release van iOS 7 zwoor het definitief het realisme af en zette het volop in op flat design. Sindsdien hoor je de term overal, er lijkt zelfs méér dan alleen maar een trend in de maak!

Wat is flat design?

Maar wat is flat design nu precies? In tegenstelling tot het skeuomorphic design is dit een stijl zonder al te veel toeters en bellen. Alle overbodige extraatjes vallen weg zodat er volledig gefocust kan worden op wat belangrijk is. En dat is vooral de inhoud. Via flat design wordt die inhoud op een duidelijke en gestructureerde manier weergegeven. De bezoeker wordt minder afgeleid door allerhande details en vindt dus vlotter zijn weg doorheen de website.

Het lijkt een simpele manier van ontwerpen, maar niks is minder waar. Het is creatief zijn binnen bepaalde grenzen. De kunst bestaat erin om een ontwerp te laten uitblinken in al zijn eenvoud. Het gebruik van de juiste kleuren, de juiste hoeveelheid witruimte, het juiste contrast,... is hierbij van groot belang. Bovendien gaat het niet enkel om een mooi ontwerp. Het geheel moet vooral ook functioneel zijn.

Meer dan een trend

Flat design is uitermate geschikt om websites responsive te maken. Doordat de ontwerpen geen onnodige fantasietjes bevatten wordt het een stuk makkelijker om een website goed te tonen op alle apparaten. En laat dit dé reden zijn waarom wij denken dat flat design een blijvertje is. Flat design is niet alleen mooi, het is ook ontzettend nuttig. Met de opgang van het mobiele internetHet internet is een wereldwijd netwerk van ontelbaar veel computers die met elkaar in verbinding staan. in het achterhoofd zou het dus wel eens iets kunnen zijn die heel lang blijft hangen.

 

Flat design lijkt een trend die wel eens
lang zou kunnen blijven hangen.

 

MEER TIPS?

Gerelateerde blogartikelen

Hoe ziet de ideale homepagina er uit?

13 mei 2019

Hoe ziet de ideale homepagina er uit?

Een nieuwe website, waar moet je aan denken?

10 april 2019

Een nieuwe website, waar moet je aan denken?

Meer bezoekers op je website? Volg dit stappenplan om beter te scoren in Google!

15 januari 2019

Meer bezoekers op je website? Volg dit stappenplan om beter te scoren in Google!

MEER ARTIKELEN

E-BOOKS

Download onze gratis e-books

Je wil starten met een website of webshopEen webshop of webwinkel is een website die de mogelijkheid geeft om producten online aan te kopen. maar je vindt zodanig veel informatie dat je er niet meer aan uit geraakt? Wel, dan zijn onze e-books een perfect hulpmiddel. Aan de hand van eenvoudige en concrete tips hopen we je de energie te geven om verder aan de slag te gaan. Een goede voorbereiding is alles!

 
 

 

Download ons gratis e-book en meld je aan voor onze nieuwsbrief

beveiligde gegevens  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment uitschrijven - privacy policy

Download ons gratis e-book en meld je aan voor onze nieuwsbrief

beveiligde gegevens  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment uitschrijven - privacy policy