Zonder 404-pagina moet je zelf je weg zoeken
 

Iedereen komt het wel eens tegen. U surft naar een websiteEen website is een verzameling van webpagina's die allemaal onderling met elkaar verbonden zijn en krijgt een soort van foutmelding te zien. De pagina die u zoekt bestaat niet en 'httpHTTP of Hypertext Transfer Protocol is een protocol voor de connectie tussen een server en een browser. 404 ? The webpageEen webpagina is een document dat deel uitmaakt van een website. Het is gemaakt in html en bevat tekst, afbeeldingen, etc. cannot be found? is dan meestal de boodschap.

In het beste geval bent u geïrriteerd, maar zoekt u zich zelf een weg naar een andere pagina. In het slechtste geval betekent het het einde van uw zoektocht op die website, want wie blijft er langer rond hangen op een pagina waar niks op te zien is?

 

Niet altijd te vermijden

Uiteraard is het belangrijk om zo'n errors in uw website te vermijden. Maar dit hebt u niet altijd volledig in de hand. Een bezoeker kan immers op verschillende manieren op een 404-pagina terecht komen: hij tikt een fout urlEen URL of Uniform Resource Locator is eenvoudig gezegd het uniek adres van een stuk data op het internet. in, de pagina is verplaatst maar komt wel nog voor in zoekmachines, enz. Als dit het geval is dan is er maar één oplossing om de bezoeker aan boord te houden. Heel eenvoudig, uw eigen 404-pagina maken!

Wat moet de 404-pagina bevatten

Een eigen 404-pagina maken is dus heel belangrijk. Deze moet de bezoeker opvangen en vooral een uitweg bieden. Maak dus zeker gebruik van dezelfde lay-out als de rest van de website. De hoofdindeling (menuHet navigatiemenu van je website is een stuk dat op zowat elke pagina terug keert. Meestal staat dit bovenaan en zorgt het dat bezoekers vlot doorheen je website kunnen navigeren.) laat u hetzelfde als op de andere pagina's en eventueel kan u dit aanvullen met een zoekfunctie.

Daarnaast is het belangrijk om in mensentaal duidelijk te maken dat er iets mis gelopen is. Spreek niet van 'Error 404', maar leg in een korte zin uit dat de webpagina blijkbaar niet meer bestaat. Als u daaronder nog een kleine sitemapEen sitemap is een overzicht van alle pagina's van een website. Voor bezoekers kan dit heel handig zijn omdat dit in één blik een mooi inzicht geeft in de structuur van de website. (verzameling van alle pagina's die uw website bevat) voorziet, dan kan de bezoeker meteen de pagina vinden waarnaar hij op zoek was. Een vleugje humor hierbij kan zeker geen kwaad, maar overdrijf hier niet mee.

Toch vaak vergeten

Hoe simpel en belangrijk het ook is om een degelijke 404-pagina te voorzien, toch wordt het door veel bedrijven over het hoofd gezien. Hebt u een reeds website, test dit dan zeker eens door een url in te typen die niet bestaat. Krijgt u een standaard error te zien dan weet u wat u te doen staat. In dat geval kan dit artikel er wel eens voor gezorgd hebben dat u in de toekomst een stuk minder bezoekers verliest!

 

Een 404-pagina wordt door heel veel bedrijven over het hoofd gezien.

 

MEER TIPS?

Gerelateerde blogartikelen

Hoe ziet de ideale homepagina er uit?

13 mei 2019

Hoe ziet de ideale homepagina er uit?

Een nieuwe website, waar moet je aan denken?

10 april 2019

Een nieuwe website, waar moet je aan denken?

Meer bezoekers op je website? Volg dit stappenplan om beter te scoren in Google!

15 januari 2019

Meer bezoekers op je website? Volg dit stappenplan om beter te scoren in Google!

MEER ARTIKELEN

E-BOOKS

Download onze gratis e-books

Je wil starten met een website of webshopEen webshop of webwinkel is een website die de mogelijkheid geeft om producten online aan te kopen. maar je vindt zodanig veel informatie dat je er niet meer aan uit geraakt? Wel, dan zijn onze e-books een perfect hulpmiddel. Aan de hand van eenvoudige en concrete tips hopen we je de energie te geven om verder aan de slag te gaan. Een goede voorbereiding is alles!

 
 

 

Download ons gratis e-book en meld je aan voor onze nieuwsbrief

beveiligde gegevens  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment uitschrijven - privacy policy

Download ons gratis e-book en meld je aan voor onze nieuwsbrief

beveiligde gegevens  Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment uitschrijven - privacy policy
Vragen?
Contacteer ons
Hulp nodig of wil je een nieuwe website? Neem hier contact met ons op!